Sosyal medya üzerinde kitlesel hareketlere katılan insanlar, bilim adına farkında olmadan çok ciddi faydalar sağlarlar. Örneğin son günlerde meşhur olan “10 year challenge” etiketi ile paylaşılan, 10 yıl önceki ve bugünkü görüntüsünü kıyaslayan insanları ele alalım.
#10yearschallenge nedir?
Kısa sürede 2 milyon kişinin fotoğrafları ile katılım gösterdiği 10 yıllık değişimi konu alan bir kitlesel sosyal medya davranışıdır. On yıl önceki halini ve bugünkü halini fotoğraflayan insanlar, basit bir ego ile bu harekete katılmaya itilmektedir. Lütfen ego kelimesini duyunca “defansif” bir moda girmeyin, bu tamamen içgüdüsel bir harekettir. Bu içgüdüsel reaksiyonu doğru yönde kullanan bilimadamları ve teknoloji dehaları, “big data” olarak adlandırdığımız veri havuzuna inanılmaz bir veri kaynağı sağlamakta. Nasıl mı?
Big Data nedir?
Daha önce duymayanlar için Big Data kavramını çok basit şekilde özetlemeye çalışayım. Hayatımızın her alanında farklı farklı teknolojik ürünleri kullanıyor, çeşitli bilgisayar sistemlerinden faydalanıyoruz. Kredi kartı, hastahane, okul, seyahat biletleri, cep telefonu, bilgisayar, epostalar, üyelikler ve daha nice hayat alanına dahil olan bilgisayarlarda biriken ciddi bir veri var. İşte tüm bu veriyi bir havuzda birleştirdiğinizi düşünün. Peki, bir havuzda birleşen veri neye yarayacak? Bugün mevcutta yeterli bir Big Data havuzu bulunmadığı için, alınamayan pek çok istatistik, araştırmalara yön verebilecek birçok değerli bilgi, big data havuzu sayesinde elde edilebiliyor olacak. Örneğin şu anda size birisi gelip: “100 kilogramın üzerinde ağırlığa ve 1.65-1.75 cm boy aralığında, ehliyet sahibi kişilerin direksiyon başında sağlık sorunu yaşayarak kaza yapma oranı nedir?” sorusunu yöneltirse, bu veriyi elde edebileceğiniz bir istatistik havuzu bulunmuyor. Fakat eğer son 10 yıldır Big Data havuzunuzu dolduran bir merkezi sisteminiz olsaydı, ülke çapında tüm bu ve benzeri istatistikleri alabilir, yasal düzenlemelerinizi, ehliyet sınavlarınızı, denetimlerinizi, sağlık kontrolü davetlerinizi, sağlık sektörü potansiyel harcama planlarınızı, gelecek yıla ait ilaç ihracat ihtiyacınızı belirleyebilirdiniz.
#10yearschallenge ve Big Data İlişkisi
Tıp sektöründe veri toplamak her zaman “ucuz” ve “kolay” değildir. Peki, bunun en kolay yolu nedir? Gönüllüler dışında daha geniş kitlelere erişmek için, artık kitlesel hareketlere eğilimli ve sizin talep ederek elde edemeyeceğiniz miktardaki datayı size hızlıca sağlayabilecek ciddi bir kullanıcı kitlesi söz konusu.
Bu sosyal medya aktivitesini yakın takibe alan Facebook ve Instagram mecrası sayesinde, elde edilebilecek verilerden bir kısmını incelemeye ne dersiniz?
- Ülke bazında 10 yıllık süreçte bireylerin yüz hatlarında değişiklik yüzdesi
- Ülke bazında 10 yıllık süreçte kilo alma / kilo verme eğilimleri
- Ülke bazında 10 yıllık süreçte cilt yıpranma ortalamaları
- Gelişmiş algoritmalar yazarak bu aktiviteye katılan kullanıcıların kullandığı #etiket kelimeler üzerinden yapılabilecek sosyo psikolojik değişimlere sosyal medya duyarlılığı analizleri
- Algoritmalar yardımı ile katılımcıların hangi tür sorunlar yaşayanların kilo aldığı, hangi tür sorunlar yaşayanların kilo verdiğini takip etme
- Hangi ülkelerin hangi böglelerinde yıpranma daha fazla iken, diğer bölgelerinde yıpranmanın daha az olduğu
Bunlar sadece en temel düzeyde, zorlayıcı olmayan testler ve sonuçları olacaktır.
Daha da detaylarını sizin hayal gücünüze bırakıyor, kozmetik firmalarının geleceğe yönelik planlamalarına yön verecek bu çalışmalara katıldığınız için teşekkür ediyor, bu emek ve katkılarınızın kozmetik sektörünün “güzellik” adı altında ürettiği ürünlerinden daha çok, insanlığa faydalı alanlarında kullanılması umutlarımla diyorum…