Google yeni bir güncelleme yaptı! Hitlerimiz düştü! Eyvah! Ne yapmalıyım?

Hadi bu sorularınıza birlikte cevap bulalım.

Son yıllarda alıştığımız durumlardan birisi de Google’ın organik tarafta yaptığı köklü çekirdek güncellemeleri. Herkesin garip garip isimler ve lakaplar takarak gözünde büyüttüğü bu güncellemeler ve sonrasında yaşanan kaos ortamı, birçok site için riskli süreçleri de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle güncelleme sonrasında atılacak adımlar son derece önemlidir.

  1. S: Hitlerim düştü, nasıl bir backlink almalıyım?
    C: Sırf hitleriniz düştü diye, ani bir panik içerisinde backlink almaya başlamayın. Unutmayın ki, Google çekirdek güncellemeleri, botlar tarafından taranan tüm siteleri etkileyen işlemlerdir. Google sunucularındaki muazzam veri havuzunu göz önünde bulundurarak, yapılan yeni bir değişikliğin web sitenize yansımasının birçok değişkene bağlı olduğunu ve beklentilerinizden uzun sürebileceğini aklınızdan çıkartmayın.

    Arama sonuçlarında sitenizin önüne geçen siteleri dikkatlice inceleyin. Logo yapısından, menü yapısına, içerik uzunluğundan resim sayısına, resimlerin alt taglarından Canonical url’lere varana dek sitenizi, yeni rakipleriniz ile kıyaslayın. İlk 15-20 günlük süreci analizlere ayırın. SEO’dan oluşacak trafik açığını kapatmak adına, AdWords reklamlarından mutlaka faydalanın.

  2. S: Güncelleme ile ilgili bilgileri, nelerin değiştiğini nereden öğrenebilirim?
    C: Güncelleme ile ilgili doğru kaynakları kullanın. Kendisini SEO gurusu, SEO üstadı olarak tanıtan şahıs ve ajansların enteresan komplo teorileri ile panik yapmak yerine, Google’ın kendi duyurularını paylaştığı resmi webmaster bloğunu mutlaka ziyaret edin. Ve güncelleme öncesinde yapılan paylaşımlarına bir göz gezdirin.


  3. S: Eski SEO planım ve bu plan kapsamında yaptığım çalışmaları ne yapmalıyım?
    C: Eğer eski SEO stratejinizi ve planlarınızı, organik ve sağlıklı çalışmalar üzerine kurguladıysanız, güncelleme detayları netlik kazanana dek bu planlara devam edebilirsiniz. Ancak en ufak dahi olsa SPAM riski gibi sorunlara yol açabilecek bir çalışmaya, planlarınızda kesinlikle yer vermemelisiniz.

  4. S: Google’ın konuyla ilgili neler yaptığını nasıl anlarım?
    C: Çok basit! Google’ın güncellemelerini gözden geçirin. Bu güncelleme öncesinde nelere değinmiş, hangi teknik geliştirmeleri talep etmiş, hangi içerik geliştirmelerini bekliyor gibi basit soruların cevaplarını webmaster bloğu aracılığı ile kontrol edin.

Çok temel ve basit bir mantıkla, bu güncelleme içeriği hakkında neler sağlıklı fikirler olacaktır?

Google’ın kendisine has bir tarzı var. Eski güncellemelerde yaşananlar ve süreçler düşünülünce, karşımıza çok sevimli bir tablo çıkıyor. Nasıl mı?

Bu son güncellemeden önce ve sonra Webmaster blogda neler yer aldı?
– 26 Mart – Canonical URL’lerinizi Google’ın nasıl seçtiği ve bu değerlendirme hakkında alınabilecek aksiyonlar

  • 21 Mart – 2018 yılı Spam Raporu
  • 11 Mart – İçerikleriniz için en iyi tarihi seçmek konusunda Google’a yardım edin!
  • 6 Mart –  Javascript SEO video serisi
  • 27 Şubat – Domain Wide Data Tool tanıtımı
  • 22 Şubat – Müşterilerin, ürünlerinizi Google üzerinde daha iyi keşfetmesini sağlayın
  • 6 Şubat – Trafiğinizin Canonical URL’lerinize yönlendirilerek pekiştirilmesi
  • 31 Ocak – Rendertron ile dinamik rendering
  • 17 Ocak – Google News’de başarılı olma yolları
  • 19 Aralık 2018 – Mobil first indeksleme, yapısal veri, resimler ve siteniz
  • 10 Aralık 2018 – Web sitenizi HTTPS ile güvenli hale getirme
  • 3 Aralık 2018 – Rich Snippet görünümlerinin Soru cevap siteleri için genişletilmesi

Peki bundan ne anlam çıkartmalıyız? Bu konuları nasıl analiz etmeliyiz?

  1. Sesli aramada yaşanan gelişmeleri de hesaba katarak, sitemizdeki içerik pazarlama stratejisini gözden geçirmeli ve soru – cevap içeriklerine daha fazla yer vermeliyiz.
  2. Rich snippet konusunda Google’ın geldiği son noktayı düşünerek, eğer hala teknik alt yapıda snippet tanımlamalarımızı yapmadıysak, mutlaka teknik ekibimize bu önemli eksiği tamamlatmalıyız.
  3. Mobil first indeksleme ve resimler gibi teknik konularda sitemizin alt yapısını geliştirmeliyiz.
  4. Google News’de başarıyı yakalayan sitelerle aramızı iyi tutmalıyız J
  5. Sitemizdeki canonical url yapısını kontrol etmeli ve doğru yönlendirmeleri yapmalıyız.
  6. Mümkün olduğunca site doğrulamamızı (webmaster.google.com ‘daki) standart doğrulamadan, domain wide doğrulamaya geçirmeliyiz.
  7. Sitemizdeki içeriklerin, spam olup olmadığını mutlaka kontrol etmeliyiz. Özellikle çok fazla ürün bulunan e-ticaret sitelerinde, içerikler büyük bir problem oluşturmaktadır. Bu nedenle sağlıklı ve stabil bir içerik stratejisi geliştirilmesi son derece önemlidir.